Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. May wil opnieuw met EU praten over Noord-Ierland, EU houdt poot stijf
De Britse premier Theresa May moet van het Lagerhuis terug naar Brussel om de onderhandelingen over de Brexit te heropenen. Een meerderheid in het parlement gaf dinsdag te kennen dat het niets ziet in de zogeheten backstop die mogelijk leidt tot een grens tussen Noord-Ierland en de rest van het VK.
De Europese Unie zegt al maanden dat het niet opnieuw zal onderhandelen. Het verdrag dat May tot zover niet door het Lagerhuis wist te loodsen, is het beste alternatief waarop Londen kan rekenen. May en haar regering wisten dit, maar steunden dinsdagavond desondanks een amendement van het Conservatieve parlementslid Graham Brady. De strekking van het amendement is dat May teruggaat naar Brussel om de backstop te vervangen door ‘alternatieve regelingen’.
Een meerderheid van het parlement nam het amendement aan, terwijl het voorstellen om de datum van de Brexit een paar maanden uit te stellen, het juist niet haalden.
2. Apple overweegt ander prijsbeleid voor de iPhone
Apple gaf dinsdagavond in een toelichting op de kwartaalcijfers aan dat de verkopen van de iPhone in de laatste drie maanden van 2018 15 procent lager lagen, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit komt mede door een lagere vraag uit China.
Topman Tim Cook gaf aan dat Apple mogelijk het prijsbeleid voor de iPhone buiten de Verenigde Staten gaat aanpassen.
3. Kabinet gered? Er ligt een kinderpardon van de coalitiepartijen
Dinsdagavond kwamen de de fractieleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tot een overeenkomst na overleg op het ministerie van Justitie en Veiligheid. De Tweede Kamer debatteert woensdag over het kinderpardon, de druk op de partijkopstukken was dus groot.
De VVD bleek op dinsdag bereid om te onderhandelen. In ruil voor een tijdelijke stop op het uitzetten van gewortelde kinderen, zouden er nieuwe afspraken over toekomstige gevallen worden gemaakt, zo meldde onder meer de NOS.
4. Amsterdamse huizenmarkt laat die van Londen, Parijs en New York achter zich
Dat huizen in de hoofdstad steeds duurder worden weten we al, maar tot nu toe dachten we dat de situatie in Amsterdam minder nijpend was dan in bijvoorbeeld Londen of Parijs. Onterecht, blijkt uit een rapport van het Britse consultancybureau Knight Frank: Amsterdam hoort, samen met steden als San Francisco en Hong Kong, bij de minst betaalbare steden ter wereld.
Daarmee laat het steden als New York en Singapore achter zich. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door te kijken naar het deel van hun inkomen dat mensen moeten besteden aan woonlasten en de stijging van de woonlasten in vergelijking met de stijging van de lonen.
5. Blijft Pieter Elbers baas van KLM?
Er is een machtsstrijd gaande om de herbenoeming van topman Pieter Elbers bij luchtvaartmaatschappij KLM. De Telegraaf schrijft dat het bestuur van Air France-KLM op 19 februari moet besluiten of Elbers nog eens vier jaar mag aanblijven als hoogste baas bij KLM. Maar volgens ingewijden die de krant sprak, botert het niet tussen Elbers en de in september aangetreden Air France-KLM-topman Ben Smith.
De raad van commissarissen van KLM wil Elbers naar verluidt herbenoemen en heeft de ondernemingsraad daarin mee. De raad heeft benoemingsrecht, maar het bestuur van de houdstermaatschappij moet het wel eens zijn over de benoeming. Daar zit volgens De Telegraaf de crux. KLM, Air France-KLM, de raad van commissarissen en or van KLM willen niet reageren.
6. Venezolaanse oppositieleider mag land niet meer uit en roept op tot protest
Het hooggerechtshof van Venezuela heeft beslist dat de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó het land niet mag verlaten. Ook zijn op verzoek van de procureur-generaal de banktegoeden van de oppositieleider bevroren. Ondertussen heeft Guaidó Venezolanen opgeroepen om te staken en te gaan protesteren. De oppositie hoopt dat het leger ervoor kiest om achter hem te gaan staan, maar tot nu toe lijkt het erop dat de legertop Maduro blijft steunen.
Guaidó, die de steun heeft van onder meer de VS, riep zichzelf vorige week uit tot overgangspresident. De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton liet via Twitter weten dat er zware consequenties volgen voor hen die Guaidó iets aandoen. Guaidó geniet als parlementariër politieke onschendbaarheid tegen crimineel onderzoek.
7. Dure Tesla's zijn razend populair en slurpen subsidie
Van de 25 duizend elektrische auto's die afgelopen jaar zijn verkocht, ging het bij de helft van de gevallen om Tesla's en Jaguars met een cataloguswaarde van 80 duizend tot 120 duizend euro. Gevolg is dat deze auto's ook goed zijn geweest voor het gros van de subsidies voor elektrische auto's in 2018, zo blijkt uit antwoorden op Kamervragen van minister Menno Snel, waarover de Volkskrant schrijft.
In totaal waren elektrische auto's afgelopen jaar goed voor zo'n 700 miljoen euro aan belastingkortingen. Dit jaar is de zogenoemde Tesla-taks ingevoerd, waarbij voor leaserijders een hoger bijtellingspercentage geldt voor zover de cataloguswaarde van een elektrische auto boven de 50 duizend euro uitkomt.
8. Beleggers stellen 14 ex-bestuurders van failliet ingenieursbureau Imtech aansprakelijk
Een faillissement met ene lange adem: het in 2015 omgevallen beursgenoteerde ingenieursbureau Imtech bezorgde beleggers destijds een flinke strop. Daar moeten zeker veertien voormalige bestuurders voor boeten, vinden particuliere beleggers die een aanklacht hebben ingediend. Daarin wordt onder meer gesproken over vermeende corruptie en het achterhouden van koersgevoelige informatie.
In 2013 kwam een groot boekhoudschandaal bij Imtech aan het licht. Twee jaar later viel het bedrijf om.
9. Hans Alders wil Schiphol 10 duizend vluchten per jaar erbij geven, maar dat stuit op verzet
Tot 2020 mag luchthaven Schiphol 500 duizend vluchten per jaar faciliteren. Maar hoe moet het daarna? Aan de vergadertafel waar de luchtvaartsector, milieuclubs, bedrijven, gemeenten, provincies en omwonenden meepraten, is er geen overeenstemming, zo meldt de NOS. Voorzitter Hans Alders heeft een proefballon opgelaten om Schiphol tot 2023 te laten groeien naar 510 duizend vluchten per jaar, maar dat lijkt niet goed te vallen.
10. Nederland krijgt nu echt z'n eerste JSF
Het duurde even, maar na twee testtoestellen wordt woensdag in de VS de eerste operationele JSF overgedragen aan de Nederlandse luchtmacht. Vliegtuigfabrikant Lockheed Martin bouwt er dit jaar nog zeven van, waarvan een deel in de VS blijft voor trainingen.
De F-35 is de vervanger van de F-16 waarmee de luchtmacht sinds 1979 vliegt. In totaal gaat Defensie 37 van deze gevechtsvliegtuigen kopen die voor de radar minder zichtbaar zijn. Het ministerie kondigde vorige maand aan nog eens vijftien F-35's te willen aanschaffen. De testtoestellen werden al in 2013 geleverd.
11. Rapper Boef hoort zijn straf voor zijn snelheidsovertredingen
Een spannende dag voor rapper Boef vandaag: hij hoort wat voor straf hij krijgt voor zijn snelheidsovertredingen. Volgens het OM reed hij in 2016 op meerdere wegen in Tilburg veel te hard. In een Audi reed hij bijvoorbeeld 300 kilometer per uur op de snelweg en legde dat vervolgens vast in een filmpje, voor zijn volgers. De officier van justitie eist een geldboete van 7.000 euro, 2,5 jaar rijontzegging en twee weken voorwaardelijke hechtenis.
Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van dinsdag.
Bekijk de best gelezen verhalen op Business Insider van gisteren:
- Salderingsregeling voor zonnepanelen wordt pas in 2021 versoberd – dit moet je weten
- Dit moet je op je 20ste, 30ste, 40ste en 50ste doen om op je 65ste miljonair te zijn
- Alleen budgetmerken kopen scheelt 40% op je boodschappen – dit is de goedkoopste supermarkt van Nederland